Patch notes Onemap versie 5.16.2 (24-06-2024)
In deze patch zijn de volgende bugs opgelost:- Het overzichtskaartje had een breedte van 0 pixels als de linkerzijbalk geen panelen bevatte.
- Het label met de laatst uitgevoerde zoekopdracht nam te veel ruimte in als er ook een overzichtkaartje actief was in de themakaart.
- Zoeken in kaartlagen werkte niet als die zoeklaag een default filter bevatte dat gebruik maakte van kaartparameters.
- In embedded viewers werkte zoeken in kaartlagen niet.
Patch notes Onemap versie 5.16.1 (30-05-2024)
In deze patch is een bug opgelost waardoor Single Sign-On niet meer werkte.Releasenotities Onemap versie 5.16.0
Beheer
Dashboards
Het is nu mogelijk om bij een (wfs-)kaartlaag een of meerdere dashboards aan te maken. Een dashboard bevat een grafische weergave van de data van een kaartlaag, gecategoriseerd op een zelf aan te geven kolom. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in een meldingenlaag in een oogopslag te zien wel deel van de meldingen nieuw is, welk deel nog niet is behandeld, etc..
Na het aanmaken van een dashboard voor een kaartlaag wordt dit dashboard beschikbaar als zijpaneel voor alle themakaarten waar de laag in zit. Je kunt een dashboardpaneel dan zelf in de linker- of rechterzijbalk van een themakaart slepen om het zichtbaar te maken in de viewer.
Voor een dashboard zijn de volgende instellingen beschikbaar:
Titel | De titel wordt getoond als kop van het zijbalkpaneel in de kaart. |
Grafiektype | Keuze uit een taartgrafiek of een staafgrafiek. |
Groepeer op | Kies hier het veld waarop de kaartlaagdata wordt gegroepeerd. Features met dezelfde waarde voor het gekozen veld worden in dezelfde groep gezet. Het is ook mogelijk om meer dan 1 veld op te geven. In dat geval wordt de combinatie van veldwaarden gebruikt als groepssleutel. Voor elke groep wordt de waarde van het groepsveld gebruikt om de groep te labelen. |
Sommeer op | Kies hier hoe de waarde van per categorie wordt berekend. Kies voor 'Aantal' om het aantal features in een groep te tellen. Kies voor 'Som' om de waardes van een bepaald veld van alle features in een groep op te tellen (kan een ander veld zijn dan het veld waarop gegroepeerd wordt). De optie 'Gemiddelde' berekent de gemiddelde waarde in een categorie in plaats van de som. Let op: som en gemiddelde kunnen alleen goed worden bepaald als het somveld een numeriek veld is. Opmerking: bij sommeren op aantal is het somveld in principe niet nodig, maar omdat dit in beheer een verplicht veld is, moet er toch een veld worden gekozen. Het maakt voor aantallen tellen niet uit welk veld je hier kiest. |
Opmerking: de kleurstelling van de grafieken wordt afgeleid uit de zijbalkkleuren in het gekozen thema voor de kaart. De labels van de staafgrafiek worden volgens de contrastkleur van de zijbalk opgemaakt en de kleur van de staven wordt uit de attentiekleur gehaald. Bij taartdiagrammen worden de taartsegmenten (en legenda) geïnterpoleerd tussen contrast- en attentiekleur van de zijbalk.
Opmerking: als de data veel categorieën bevat en/of lange categorielabels heeft, dan kan het gebeuren dat delen in een dashboardgrafiek worden afgekapt. Maak in dat geval de zijbalk waarin het dashboardpaneel staat breder in beheer. Voor een standaardzijbalkbreedte van 348 pixels is de opmaak van een taartgrafiek optimaal zolang de legenda uit vier of minder regels bestaat.
Open extensie tools
Er zijn twee knoppen toegevoegd in Onemap beheer: 'Open extensie' en 'Open extensie bij klik op de kaart'. Met deze knoppen is het mogelijk om een zelf op te geven url in een nieuw venster te openen vanuit de kaart.
Bij de knop 'Open extensie' kan je een url opgeven die in een nieuw tabblad wordt geopend zodra je op de knop klikt. Bijvoorbeeld om naar een handleiding te linken die specifiek voor een themakaart is opgesteld.
De knop 'Open extensie bij klik op de kaart' opent ook een url, maar wacht eerst totdat de gebruiker op de kaart klikt. Vervolgens zijn de klikcoördinaten beschikbaar om in de url in te vullen met twig-parameters.
De beschikbare parameters zijn:{{click_x}} | X-coördinaat van kaartklik in kaartprojectie. |
{{click_y}} | Y-coördinaat van kaartklik in kaartprojectie. |
{{click_lon}} | Longitude van kaartklik in CRS:84. |
{{click_lat}} | Latitude van kaartklik in CRS:84. |
{{_params}} | Zie hoofdruk 'Runtime kaartparameters' voor details. |
https://3dbag.nl/en/viewer?rdx={{click_x}}&rdy={{click_y}}&ox=-124.55078973334457&oy=235.39708773827607&oz=207.9235840004112
Hierbij worden de url-parameters 'rdx' en 'rdy' gevuld met klikcoördinaten uit de kaart.Custom icoon voor extensieknop
Het is ook mogelijk om een eigen icoon voor een extensieknop te kiezen door zelf de naam van een material icon in te vullen bij de optie 'Marker icon'.
Er is voor gekozen om in de eerste instantie met material icons te werken, omdat dit fontgebaseerde iconen zijn. Ten opzichte van plaatjes hebben ze de volgende voordelen die niet mogelijk zijn als je alleen een (png)-plaatje uploadt:
- Ze zijn resolutie-onafhankelijk en zien er altijd scherp uit op elk device.
- Als een knop actief is, of uitgeschakeld, wordt de kleur automatisch aangepast.
- De kleuren van knoppen met material icons worden automatisch overgenomen uit de ingestelde themakleuren.
Een overzicht met beschikbare material icons is bij Google te vinden: Material Icons. De titels van de iconen zijn met hoofdletters en spaties weergegeven, maar naam van een icoon moet als 'lower_snake_case' worden opgegeven in Onemap beheer.
Voorbeeld: het icoon 'Exit To App' moet als exit_to_app worden ingevuld.
Kaartvariabelen
Het kwam in de praktijk wel eens voor dat een bepaalde kaartlaag in meerdere themakaarten wordt gebruikt, terwijl per themakaart een ander deel van de data wordt getoond. Stel bijvoorbeeld dat je een laag hebt die alle maaiwerkzaamheden bevat, maar dat je in een themakaart alleen de werkzaamheden van het eerste maaironde wil tonen. Dit doe je door iets van een default filter 'maaironde=1' in te stellen.
Als je nu in een andere kaart maaigegevens van maaironde twee wil tonen, kan dat niet door de laag met defaultfilter 'ronde 1' te pakken, dus moet je de kaartlaag klonen en alleen het default filter veranderen naar 'ronde 2'.
Om een wildgroei van kaartlagen te voorkomen die slechts in filter verschillen kan je nu een parameter opgeven bij een default filter in plaats van een vaste waarde. De waarde van deze parameter wordt dan per themakaart ingesteld, zodat dezelfde laag in twee verschillende kaarten een verschillend beeld geeft.
Het instellen van kaartvariabelen gebeurt in het tabblad 'Kaartvariabelen' in de configuratiepagina van een themakaart. Dit is een lijst die zelf uitgebreid kan worden. Let op: gebruik alleen alfanumerieke karakters voor de naam van een kaartvariabele.
Vervolgens kan je bij de filterwaarde een twig template string opgeven die de variabele {{_params.maaironde}} bevat. Hierbij is _params een containervariabele die meerdere sub-variabelen bevat. In dit geval is maaironde de zelf opgegeven kaartvariabele.
Op dit moment kunnen kaartvariabelen op deze plekken worden gebruikt:
- Als waarde van een default filter van een kaartlaag.
- Als standaardwaarde van een formulierveld.
- Als parameter in een url van een 'Open extensie'-knop.
Opmerking: de kaartvariabele {{_params.username}} is altijd beschikbaar en bevat de naam van de gebruiker die de kaart bekijkt.
Overige toevoegingen en verbeteringen
- Bij het beheer van een kaartlaag kan je nu via een dropdown naast de titel direct naar beheer van een andere kaartlaag gaan uit de actieve themakaart.
- Bij een WMS-service kan je instellen dat de kaartlaag getegeld moet worden opgehaald. Hiermee voorkom je dat een service geen response geeft omdat de opgehaalde afbeelding te groot is (ultrawide monitoren).
- Bij details van een kaartservice wordt in de lijst met kaartlagen ook de omgeving getoond waarin elke laag is aangemaakt.
- Bij widgets in beheer kan je de widget 'Overview' aanzetten voor een kaart. Deze toont links onder in de kaart een knop die kan uitklappen om een overzichtskaartje te tonen.
- Bij kaartlagen kan je nu instellen dat de laag periodiek ververst moet worden in de viewer. Geef hierbij op om de hoeveel seconden de kaartlaag moet worden ververst.
- Het is nu mogelijk om de gebruiker niet meer zelf een WMS-laagstijl te kunnen laten kiezen in plaats van de door een beheerder gekozen laagstijl.
- Bij het aanmaken of bewerken van een kaartlaag is er nu de optie om de laag gelijk aan de actieve themakaart toe te voegen. Als er nog geen actieve themakaart is, kun je zelf een kaart kiezen.
- Na het klonen van een kaart met 'Opslaan als' wordt de gekloonde kaart meteen geopend in beheer.
- In bestandsbeheer is een extra knop 'Directe link' toegevoegd om een url te verkrijgen die direct naar het bestand verwijst. Deze url kan vervolgens worden gebruikt in feature info templates, SLD stijlbestanden, etc..
- Het gebruikslogbestand in beheer bevat nu per event ook een kolom met de kaartlaagnaam die bij aan het event is gerelateerd. De laagnaam was voorheen pas zichtbaar bij het uitklappen van de eventgegevens.
- Bij kaartconfiguratie is het nu mogelijk om standaardafmetingen in te stellen voor feature info popups. Deze krijgen dan voorrang boven de popupafmetingen die per kaartlaag zijn ingesteld.
- Bij kaartconfiguratie kan je nu een alternatieve url opgeven die wordt geopend als de gebruiker op het logo in de header van de kaart klikt. Standaard ging deze altijd terug naar het portaal.
- Bij de details van een WFS-laag staat nu 'Ondersteunde WMS lagen'. Hier worden alle WMS-lagen getoond die de WFS-laag gebruiken om veldinformatie te bepalen. Dit overzicht kan handig zijn als een WFS-laag niet opgeruimd kan worden doordat 1 of meer WMS-lagen ervan afhangen.
- Het is nu mogelijk om in beheer voor bronloze lagen zelf een lijst met beschikbare velden in te voeren. Die kunnen vervolgens worden gebruikt bij het inrichten van filters, feature info en formulieren.
- Bij het aanmaken van een kaartlaag wordt het schaalbereik automatisch ingevuld in Onemap als er een schaalbereik in de capabilities voor de kaartlaag is opgegeven.
-
Bij kaartconfiguratie kan je voor de weergave naast 'default' en 'simple' nu ook voor 'mobile' kiezen. Die optie toont de themakaart dan altijd in de weergave die voor (kleine)mobiele devices is ontworpen, ook al wordt de kaart op de desktop of op een tablet geopend.
Let op: niet alle viewerfuncties zijn beschikbaar in mobiele weergave.
- Je kunt nu voor een themakaart opgeven of de kaart wel of niet beschikbaar is voor de Onemap app. Dit vinkje is te vinden bij Instellingen / Informatie.
- Aan de configuratie van formuliervelden is nu de optie 'Altijd overschrijven' toegevoegd. Als voor een veld een standaardwaarde is ingevuld en dit vinkje aan staat wordt de waarde altijd overschreven met de standaardwaarde en niet alleen bij het aanmaken van een nieuwe feature.
- API-koppelingen in feature info zijn nu ook te gebruiken zonder verplicht in te loggen voor een themakaart.
- Bij de veldenlijst van een kaartlaag is nu een verversknop toegevoegd om de kaartlaagvelden opnieuw op te halen.
Opgeloste problemen
- Bij het importeren van een domeinlijst als CSV wordt het gebruik van enkele quotes als stringmarkering beter afgehandeld.
- Er konden meerdere printconfiguraties aan een printknop worden toegevoegd. Je kan nu maar 1 printconfiguratie kiezen.
- Sommige geometrievelden werden in de lijst met beschikbare velden voor feature info getoond.
- Nieuwe gebruikers kregen soms een foutmelding bij het aanmaken van een account in Onemap. Het account werd wel correct aangemaakt.
- Het toekennen van een groep aan een werkbalk in de kaart ging soms niet goed.
- Na toevoegen van een zoekingang aan een kaartlaag zonder deze te publiceren, waren themakaarten met die kaartlaag kapot todat de laag gepubliceerd werd.
- Vlak na het aanmaken van een 'enkele keuze' kaartlagengroep in de lagenboom van een kaart, was het pas na het verversen van de pagina mogelijk om er lagen in te slepen.
Onemap server API
Opgeloste problemen
- Het endpoint voor ophalen van publiek beschikbare mappen en kaarten /api/v1/workspace/{slug}/mapfolders/{folderslug} is nu ook publiek toegankelijk. Hiervoor was alleen het algemene endpoint (zonder folder slug) zonder credentials te bevragen.
Viewer
Nieuw
Het gebruik van dashboards van datavisualisatie, custom knoppen om externe pagina's te openen en het gebruik van kaartafhankelijke parameters. Een uitgebreidere uitleg staat onder 'Nieuw in beheer'.
Opgeloste problemen
- Het gebruik van groter dan '>' of kleiner dan '<' tekens in feature info maakte de feature info onbruikbaar.
- Een deel van de viewerfuncties werden onbruikbaar (bijvoorbeeld ophalen nieuwe laaggegevens of feature info) nadat de viewer ongeveer twee uur open stond. Het inlogtoken wordt nu automatisch om het kwartier ververst.
- Features opgemaakt met SLD's zonder stroke (dus alleen fill) werden niet gehighlight bij selectie in de viewer.
- Met schetstools gemaakte schetsen werden niet meegeprint met adrukken naar pdf tenzij er minstens 1 pijlschets tussen stond.
- De viewer crashte bij het openen van een verkeerd geconfigureerd bewerkformulier. Nu wordt een overlay met een foutmelding getoond die kan worden weggeklikt zonder de viewer verder te verstoren.
- Als de lijst met WMS-stijlen lange titels bevat, werden deze afgekapt of rommelig weergegeven. Nu past de breedte van het laagcontextmenu zich (tot op zekere hoogte) aan.
- Links in de bronvermelding van een kaartlaag waren niet aanklikbaar.
Viewer API
Nieuw
- In de api method setDefaultFilter zijn nu geen beperkingen meer voor de structuur van het filter dat wordt gezet.
- De api method setDefaultFilter kan nu worden toegepast op bronloze kaartlagen. Na het zetten van een filter worden alle features die niet aan het filter voldoen als 'hidden' gemarkeerd.
- Kaartparameters kunnen bij het starten van de kaart worden opgegeven als mapParams optie in de initViewer method.
- Kaartparameters kunnen tussentijds worden opgevraagd en aangepast met de api.getMapParams en api.updateMapParams methods.
Opgeloste problemen
- Bij gebruik van eigen form overrides werd bij bulkbewerken het uiSchema voor bewerken van losse features doorgegeven. Nu wordt het schema dat voor bulkbewerken is gemaakt correct doorgegeven.