Releasenotities Onemap versie 5.19.0
Beheer
Nieuw, aangepast en verbeterd
Response paging voor WFS
Sommige WFS services hebben een limiet op het aantal features dat in 1x kan worden opgehaald. Bijvoorbeeld de BAG-pandenlaag. Dit betekent dat je bij hogere zoomniveau's niet het volledige aantal features ziet, ongeacht het maximum aantal op te halen features dat bij de laag in opgegeven in beheer.
Bij WFS-services kun je nu een vinkje 'Gebruik response paging' aanzetten. Dit betekent dat de data in blokken van 1000 features wordt opgehaald. Het laden stopt dan pas als:
- Er minder dan 1000 features in een opgehaald blok zitten, of
- Het totaal aantal opgehaalde features groter is dan het in beheer opgegeven maximum voor de laag, of
- Het maximum inclusief paging van de service is bereikt (50000 features voor PDOK BAG), of
- De service een fout teruggeeft bij het laden van een blok gegevens.
⚠ Let op: als paging aan staat blijft de laag onbeperkt data laden!
Gebruik deze instelling dus liefst in combinatie met 'Beperk laden features' en een maximum schaal waarop de laag zichtbaar is. Voorkom dat je bijvoorbeeld alle panden van Nederland inleest in de viewer.
WPS en domeinlijsten voor filters baseren op inhoud data
Bij WFS- en WMS-services wordt nu gekeken of ze ook WPS ondersteunen. WPS (Web Processing Service) is een manier om rechtstreeks de onderliggende tabel van een kaartlaag te bevragen. Dit wordt nu in Onemap gebruikt om domeinlijsten te baseren op aanwezige gegevens in de tabel.
Als WPS beschikbaar is voor een service, verschijnt de optie 'Gebruik veldwaarden voor domeinlijst' in de pagina 'Filter bewerken' van een kaartlaagfilter, of bij het aanmaken van een nieuw filter voor een kaartlaag.
Als dit vinkje aan staat, wordt de domeinlijst voor een filter gevuld met alle mogelijke waarden van het filterveld die in de brondata aanwezig zijn. Deze lijst wordt vers opgehaald bij elke keer dat de kaart wordt geopend.
Om dit te gebruiken in de viewer moet aan de volgende eisen worden voldaan:
- Het laagfilter is het enige filter dat aanwezig is in een kaartfilter. Kaartfilters die meerdere laagfilters bevatten gebruiken de unieke-waarde-lijst niet, omdat die per kaartlaag verschillend kunnen zijn.
- Het kaartfilter gebruikt zelf geen vaste domeinlijst. Als een domeinlijst is gekozen bij een kaartfilter krijgt die altijd voorrang, ook al staat 'gebruik veldwaarden' bij het kaartlaagfilter aan. Los dit op door de domeinlijst van het kaartfilter op 'Geen' te zetten.
Noot: op dit moment ondersteunen we alleen GeoServer services die WPS aan hebben staan.
Zelf GeoJSON uploaden als kaartlaag in de viewer
In de pagina 'Configurate' van een kaart is de optie 'Upload bestand' toegevoegd. Als je deze optie aan zet, wordt er een uploadknop toegevoegd in de header van de zijbalkpanelen met kaartlagen. Je kunt met deze knop in de viewer een kaartlaag toevoegen op basis van een GeoJSON-bestand.
Noot: op dit moment is alleen GeoJSON als bestandstype toegestaan. Bij upload kan je ook aangeven of je de laag feature info wil geven. In dat geval worden alle in het bestand aanwezige velden getoond als on-click feature info.
Bookmarks (favorieten) maken binnen een themakaart
In beheer is een nieuw zijbalkpaneel toegevoegd: 'Favorieten'. In dit paneel kun je een favoriet aanmaken. In deze favoriet wordt opgeslagen waar je je op de kaart bevindt en welke kaartlagen aan- of uit staan. Ook zelf gemaakte schetsen worden opgeslagen in de favoriet.
Noot: de favorieten worden per kaart en per gebruiker opgeslagen en werkt daardoor alleen als je ingelogd bent. Je ziet in een kaart alleen de favorieten die je zelf voor die kaart hebt toegevoegd.
Kaartlagen vergelijken met swipe
In de configuratiepagina van een kaartlaag is de optie 'Swipe beschikbaar' toegevoegd. Als je deze aanzet voor een kaart, krijgt het contextmenu van kaartlagen er een optie bij om swipe aan of uit te zetten. Met deze optie kun je makkelijk kaartlagen visueel met elkaar vergelijken.
Als je swipe aan zet voor een laag verschijnt er een verticale balk in het scherm. Je moet dan ook kiezen of je de laag alleen aan de linkerkant of de rechterkant van de balk wilt zien. Je kunt vervolgens de balk verschuiven om het zichtbare deel van de kaartlaag groter of kleiner te maken. Kaartlagen waarbij swipe actief is worden met een icoontje gemarkeerd in het lagenoverzicht.
Als je de knop in het midden van de balk een stuk recht naar boven trekt wordt de balk horizontaal en kun je in verticale richting schuiven. De swipe-opties van de kaartlagen veranderen dan automatisch in 'Boven' of 'Onder'.
SLD voor vectorlaag toevoegen uit bestandsbeheer
Het is nu mogelijk om bij het opgeven van een SLD-stijl voor een vectorlaag een SLD-bestand uit bestandsbeheer te kiezen.
Opgeloste problemen
- Het kon gebeuren dat na het verwijderen van een gebruiker, deze niet meer met dezelfde naam opnieuw kon worden toegevoegd.
- Bij het verwijderen van een gebruiker uit een groep, werd de gebruiker zelf ook verwijderd als dat de enige groep was waar de gebruiker in zat. De knop 'Verwijderen' in beheer van een groep heet nu 'Verwijderen uit groep' en is alleen actief als de gebruiker in meerdere groepen zit. Gebruikers die maar in 1 groep zitten moeten verwijderd worden via de 'Gebruikers'-pagina.
- Bij het aanroepen van server API's waar json terug komt (Accept:application/json), worden foutmeldingen nu als JSON teruggegeven en niet meer als html. Hiermee verdwijnt ook het probleem dat in de oude html-foutmeldingen een willekeurige workspacenaam stond.
Viewer
Nieuw, aangepast en verbeterd
- Bij de contextmenu-optie 'Download laaggegevens' van WFS-lagen is het nu mogelijk om te kiezen welke velden er in de download aanwezig moeten zijn. Ook is het mogelijk om de geometrie niet mee te nemen (staat standaard aan).
- Sinds v5.17.2 worden in domeinlijsten wildcards ('*') niet meer als letterlijke tekst, maar als wildcard behandeld. Dit werkt in v5.19 nu ook als de optie 'Quickfilter' wordt gebruikt.
Opgeloste problemen
- Bij vertalen van pagina's met een Onemap kaart met Google verdwenen de meeste iconen. Dit is opgelost door de iconen als 'notranslate' te markeren.
- Bij gebruik van snapping op een kaartlaag, bleef de muis snappen naar features die uit de laag werden verwijderd of verdwenen doordat een laagfilter werd aangepast.
- Zoeken in de tabelweergave van kaartlaaggegevens werkte niet als de zoekterm hoofdletters bevatte.
- De time slider widget nam zijn themakleuren over van de zijbalk. Nu neemt de time slider de themakleuren van de footer over.
Viewer API
Nieuw toegevoegd
- Het map.click event heeft nu een extra property layers. Dit is een array met layer id's van op dat moment zichtbare kaartlagen die geraakt zijn door een klik op de kaart. Lagen aan de onzichtbare kant van een swipe bar worden ook overgeslagen.
- Nieuwe method map.addSourcelessLayer. Hiermee kun je ter plekke een nieuwe bronloze laag bovenaan de kaartlagen toevoegen. Je kunt zelf titel, evt. feature info en een SLD stijl opgeven. Zie documentatie voor details.
- Nieuwe OMLayer-method setSwipe om swipe op een kaartlaag te (de-)activeren. Zie documentatie voor details.
- De documentatie voor de OMLayer-method loadWfsGeoJSONFeatures is aangepast. Deze method geeft een Promise met een FeatureCollection terug, maar dat stond nog niet in de documentatie.