Releasenotities Onemap versie 5.4
Algemeen
Sinds kort heeft WebGIS Publisher 5 een nieuwe naam gekregen, namelijk Onemap. Hoewel het versienummer niet meer in de naam van de software staat, telt het gewoon door vanaf de laatste (v5.3) versie die nog WebGIS Publisher heet.Beheer
Laag toevoegen aan kaart
Deze release is het beheren van de lagenboom verder verbeterd. Behalve de wijzigingen die al in 5.3 waren aangebracht zijn dat:
- Wijzigingen aan de lagenboom worden nu direct opgeslagen. Het is niet meer nodig apart op opslaan te drukken.
- Het venster herlaad na het toevoegen, bewerken en verwijderen van lagen en groepen helemaal nooit meer. Wel is er soms kort een spinner te zien om aan te geven dat wijzigingen naar de server worden gestuurd.
- Een groep waarin je geen andere groep kan plaatsen wordt grijs tijdens het slepen, en de cursor geeft aan of je het item kan laten vallen.
- Ook zijn er diverse bugs opgelost. Zo sprongen sommige items terug naar hun oude positie na het opslaan, dat zou nu opgelost moeten zijn. Tevens was er een vervelende afwijking tussen de positie van de muis en het gesleepte item enerzijds en de locatie waar een gesleepte groep viel anderzijds.
Zijbalken aanpassen
Nieuw in deze release is zijbalkbeheer door middel van drag en drop en een extra instelling 'Standaard open'. Alle wijzigingen in het zijbalkbeheer op een rij:
- De panelen zijn op de gewenste plek te plaatsen door ze met de muis er heen te slepen.
- Wijzigingen aan de zijbalkinstellingen worden nu direct opgeslagen. Het is niet meer nodig om op opslaan te klikken.
- Er is een instelling 'Standaard open' toegevoegd. Deze zorgt ervoor dat de betreffende zijbalk al open staat als de kaart wordt geopend.
- Bij beheer Widgets is het niet meer nodig de zijbalken op actief te zetten. Daarom is die optie daar verwijderd.
Viewer
Nieuw
- Als een geschetst vlak een zelfdoorsnijding bevat, wordt de schets automatisch geannuleerd.
- Het is mogelijk om zijbalken ingeklapt te laten starten bij het openen van een kaart. Hier is een configuratie-optie voor in beheer van zijbalken van de kaart.
- De sortering van zoekresultaten in de adreszoeker is verbeterd. Resultaten worden van grof naar gedetailleerd weergegeven. Als op bijvoorbeeld gemeente of stad wordt gezocht, zal deze optie boven specifieke adressen in de lijst verschijnen.
- Bij het opvragen van feature info, wordt het object horend bij het getoonde informatiepaneel info gemarkeerd op de kaart.
- Ondersteuning voor bewerken en aanmaken van nieuwe features. Dit werkt voor lagen waar in beheer een formulier aan is toegevoegd en waar de ingelogde gebruiker editrechten op heeft. Anonieme gebruikers hebben geen editrechten. In beheer kunnen een knop voor attributen bewerken en knoppen om nieuwe features in te tekenen worden toegevoegd aan een werkbalk.
Verbeterde ondersteuning SLD in viewer
- Het is mogelijk om boolean comparisons op stringvelden toe te passen. Dit kan handig zijn om datums te vergelijken als die zijn geformat als ISO timestamp (gebeurt automatisch als veld van type date of timestamp is in de tabel).
- Het is mogelijk om AnchorPointX (en Y) te gebruiken in labels. Omdat OpenLayers fractionele waardes gedeeltelijk ondersteunt, zal de plaatsing op left/right/top/bottom/center gebeuren, afhankelijk van wat dichterbij is.
- PointSymbolizers kunnen nu ook worden gebruikt voor lijn- en vlakgeometrieën. Voor een lijn zal het punt in het midden van de lijn worden geplaatst. Bij een vlak is de plaatsing dezelfde als voor tekstlabels. Bij meervoudige geometrieën wordt een punt per subgeometrie getoond.
Opgeloste problemen
- De beheeroptie 'toon in viewer' voor feature info werd genegeerd. Feature info werd altijd getoond voor een kaartlaag, ook als deze optie uit stond.
- Ophalen van feature info en legendas voor WMS met wachtwoordbeveiliging gaf een foutmelding.
- De titel van de kaart werd niet getoond als deze optie wel aan stond voor de bovenbalk.
- Button elements in de viewer hebben nu type="button" waardoor er geen ongewenste submits vanuit de viewer worden getriggerd.
- Schaalgetal klopt nu beter voor kaartprojecties die niet in meters zijn.
Viewer JS API
Nieuw
- Versienummer van de library toegevoegd aan de viewer global: om.version.
- Het featureInfo.received event heeft nu ook een .errors property, waar per kaartlaag een foutmelding staat als feature info voor die kaartlaag niet kan worden opgehaald.
- Twee utility methods toegevoegd om geometrieën te kunnen herprojecteren. Beschikbaar via de utility class OMUtils als api.utils.transformGeometry en transformFeature.
- Method api.map.getSrid() toegevoegd om de SRID van de kaartprojectie op te vragen.
- Property layer.defaultSrid toegevoegd om de SRID van de bronprojectie van een vectorlaag op te vragen. Deze projectie moet worden gebruikt bij insert/update van geometrieën via de editfuncties van onemap.
- Bewerkbare lagen hebben een edit controller waarmee het mogelijk is om insert/update/delete uit te voeren op de laag. Deze controller is beschikbaar via de .edit property. Let op deze beperkingen:
- Edits zijn voorlopig alleen mogelijk voor een WFS-laag en indien de server WFS-T toestaat voor de kaartlaag
- Edits zijn alleen toegestaan als de gebruiker editrechten heeft op de kaartlaag. Die rechten kunnen in beheer worden ingesteld. Voor een standalone viewer wordt de gebruiker bedoeld die in de JWT token zit waarmee de kaartconfiguratie wordt opgehaald.